Dit moet je weten over het stoppen met drinken van alcohol

Als je probeert te stoppen met drinken, ben je zeker niet alleen. Stoppen met drinken lijkt misschien moeilijk, maar toch er zijn enkele strategieën die het proces gemakkelijker kunnen maken. In deze blogpost zal Connection SGGZ helpen bij de vraag hoe jij veilig en snel kunt stoppen met het drinken van alcohol. 

Begrijp je triggers en hunkeringen 

De eerste stap naar stoppen met drinken, is begrijpen wat je trek in alcohol triggert. Veel voorkomende triggers zijn stress, verveling, eenzaamheid, angst, depressie of misschien wel bepaalde mensen of situaties. Zodra je je triggers hebt geïdentificeerd, is het belangrijk om ze zoveel mogelijk te vermijden terwijl je probeert te stoppen. En als je je in een situatie bevindt waarin je trigger onvermijdelijk is; maak dan een plan hoe je met de hunkering kunt omgaan zonder naar een drankje te grijpen. 

Maak een verantwoordingssysteem 

Het kan moeilijk zijn om verantwoordelijk te blijven als je in je eentje besluit te stoppen met drinken. Daarom is het belangrijk om een verantwoordingssysteem te creëren die bij elke stap die je zet over jouw verantwoordelijkheidsgevoel waakt. Een optie is om je aan te sluiten bij een steungroep zoals de Anonieme Alcoholisten. Deze steungroep biedt regelmatige bijeenkomsten met lotgenoten die begrijpen hoe het is om te proberen te stoppen met drinken en die waardevolle steun en advies kunnen geven. Als alternatief kan een vriend of familielid je wellicht bijstaan om regelmatig met je te praten en je tijdens het hele proces aanmoedigingen te blijven geven. 

  

Zoek professionele hulp 

Aarzel zo nodig niet om professionele hulp te zoeken bij een verslavingsspecialist of therapeut. Een getrainde hulpverlener kan begeleiding en advies geven over hoe je jouw verslavingsprobleem het beste kunt aanpakken zonder terug te vallen op drugs of alcohol als overlevingsmechanisme. Zij zijn bevoegd middelen aan te reiken zoals medicatie-ondersteunde behandelingsopties die kunnen helpen de hunkering en ontwenningsverschijnselen tijdens het afkicken te verminderen. Het is belangrijk om je niet te schamen om hulp te vragen; Nuchter willen worden moet gevierd worden!    

Tenslotte: 

Stoppen met drinken hoeft niet onmogelijk te zijn. Met de juiste strategieën kan iedereen snel en veilig nuchter worden! Begin met het begrijpen van waar je triggers liggen, zodat je weet welke situaties je terug kunnen leiden naar het alcoholgebruik. Creëer daarnaast een verantwoordingssysteem waarbij iemand anders je vorderingen nauwlettend in de gaten houdt. Vergeet tenslotte niet om professionele hulp te zoeken wanneer dat nodig is, iets wat enorm nodig kan zijn bij het behalen van het succes. Met deze tips in gedachten wensen we iedereen die de stap zet naar nuchterheid veel succes!